Kerst sing-in 14 december
Kerstviering voor ouderen 16 december
Winterwerkprogramma

KERST SING-IN DOOR CHRISTELIJKE BRASSBAND GREIDEBRASS
Op zaterdag 14 december in de Kerk van Baaium.

Bij de Kerst Sing-in gaan we samen kerstliederen zingen, luisteren naar een kort verhaal en naar muziek van de Chr. Brassband Greidebrass.
Barteld Post uit Wjelsryp bespeelt het orgel.

Een unieke gelegenheid in de periode voor Kerst. De Kerst Sing-in begint om 20.00 uur.
Rond 19.50 uur zingen we de eerste liederen.
We spelen onder andere de bewerking uit de operette “The Student Prince”. Het deel heet
I ‘ll walk with God. Een prachtige koraalachtige bewerking .

U bent van harte welkom op 14 december.

Greidebrass gaat er vanuit dat iedereen toegang moet kunnen hebben tot de Kerst Sing-in! Er zijn geen betaalde toegangskaarten, wel een collecte waaruit de kosten voor gebruik van het gebouw en de organisatie betaald moeten worden.

UITNODIGING KERSTVIERING VOOR OUDEREN
U wordt van harte uitgenodigd voor de kerstviering op maandag 16 december 2019 om 16.00 uur in het Maria-lokaal van de Hervormde kerk te Winsum.

Ds. Jurjen Hilverda zal voorgaan tijdens deze viering. De middag wordt afgesloten met een gezamenlijke broodmaaltijd.
U kunt zich hiervoor opgeven bij:
(voor Winsum) Ida Bouwma, tel.nr. 341952 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(voor Easterlittens) Neeltje van der Woude, tel.nr. 0515-331248 /
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(voor Baard) Sjoukje Terpstra, tel.nr. 341481 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht u vervoer nodig hebben, dan kunt u dat ook aan ons doorgeven.

Graag tot ziens! Hartelijke groet,
Namens streekgemeente Lank-Meamert

Ida, Jolanda, Sjoukje, Neeltje en Maria

MAMA AFRICA FOR GAMBIA
Samen gezellig, onder het genot van een kopje koffie, baby dekentjes en mutsjes maken voor de stichting Mama Africa for Gambia.
Elke 1e donderdag van de maand in de Anna Tsjerke. Inloop vanaf 9.30 uur. We gaan tot ongeveer 12.00 uur door. Alleen in de maanden december en januari is het in de tweede week van de maand i.v.m. de feestdagen.
Er is eventueel garen te verkrijgen in de kerk. Ook brei- en haaknaalden kun je hier lenen. Neem je zelf garen mee, let er dan op dat hier geen wol in zit. Katoen of acryl is natuurlijk prima. Alle dekentjes en mutsjes kunnen ingeleverd worden bij Ytsje Smink.
Kun je niet handwerken maar wil je wel gezellig een kopje koffie meedrinken ben je ook van harte welkom. Heren mogen natuurlijk ook komen.

Gé, Hillie en Simone

WINTERWERK

Ouderenmorgen op de woensdag
Woensdag 2 oktober is het zover: dan hopen we weer bij elkaar te komen! We praten over alles wat ons maar bezighoudt op het gebied van geloof, kerk en samenleving. We doen dat aan de hand van de Bergrede. Ondertussen hebben we kennisgemaakt met enkele beroemde en soms prikkelende uitspraken van Jezus die in deze rede zijn samengebracht. De laatste keer ging het over 'bezorgdheid' en dat konden we lezen in Matteüs 6 vanaf vers 25. Koffie, ontmoeting en gezelligheid maken de ochtend tot een mooi geheel. Het streven is om een keer in de vier weken bij elkaar te komen, de 1e keer op 2 oktober, de 2e keer is ook al bekend namelijk op 30 oktober. Locatie: Marialokaal, Winsum. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Lezing hoofdredacteur van het Friesch Dagblad
Ria Kraa, woonachtig in Easterlittens, is hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Zij zal een lezing houden over haar werk en over christelijke journalistiek in het algemeen. Een boeiende avond met boeiende vragen: wat maakt een krant tot een christelijke krant? Wat onderscheidt het dagblad van andere kranten? Datum: donderdag 21 november Tijd: 20.00 uur in de Mariakerk te Winsum. Opgave is niet nodig, een ieder is welkom.

Mannenavonden
We hebben nog geen definitieve plannen, maar wel het idee dat er enkele mannenavonden komen in 2019/2020. Dat komt mede doordat dat de vrouwenavonden zeer positieve reacties opleveren. Er is nog geen opzet voor de avonden, maar we kunnen in ieder geval gaan vragen hoe het op de vrouwenavonden gaat.
Dus mannen, van jong tot ouder, houd de berichtgeving in de gaten.

Vrouwenavond

Hoi Vrouwen We hebben drie fijne vrouwenavonden gehad in het voorjaar. Het lijkt ons mooi om een vervolg te geven aan deze avonden. Ons idee is om drie avonden in het najaar en drie avonden in het voorjaar bij elkaar te komen. Je bent van harte welkom op donderdag 10 oktober om 19.30 uur bij Froukje, Tsjerkebuorren 5 in Winsum.
Hartelijke groet, Froukje en Ria

Voor de jeugd

Club voor groep 5 t/m 8 In het komende seizoen is er weer op vrijdagavond club, waar we leuke dingen doen zoals figuurzagen, knutselen, sinterklaas vieren, playbackshow enz. Sommige activiteiten zijn gezamenlijk en voor de rest wordt het opgedeeld in twee groepen, groep 5/ 6 en groep 7/ 8. De club begint zoals altijd met de Tri-axy een gezellige gezamenlijke spelletjesavond. Deze is dit jaar op 11 oktober om 19.00 uur.
Club wordt gehouden in het jeugdhonk van de Anna Tsjerke. De leiders zijn Ulbe en Bontje. Club is voor alle kinderen uit het dorp!!!! Om je op te geven of voor vragen mag je/u altijd contact opnemen met Bontje 06-25157748 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Club voor jeugd 12 /13- 14/15 jaar Samen met jullie willen we graag in het komende seizoen om de drie/vier weken op de vrijdagavond een paar gezellige uurtjes beleven met spel /creatief/ een uitje ….. Of juist iets wat jullie zelf inbrengen!!!

Jeugd 16+ WORLD SERVANTS 2020 !!!
Zoals jullie misschien wel weten gingen de afgelopen zomer van 2019 een groep jeugd uit Winsum en Wjelsryp met World Servants naar Zambia en Ecuador. Spreekt dit jou ook aan?
Zeg je ik doe mee! Of heb je nog vragen? We organiseren in het najaar op een zondag weer een gezellige middag om te horen of er weer animo is voor een avontuurlijke reis met World Servants! Deze middag is er ook een verslag van de reizen van het afgelopen jaar in woord en beeld. Alvast hartelijk welkom! Jullie horen nog de datum. Natuurlijk is daarvoor heel veel geld nodig en worden er allerlei aces georganiseerd. Is voor jou mee gaan op reis geen optie maar wil je wel graag mee ace voeren, ook dan ben jij op die middag hartelijk welkom ! Samen iets betekenen voor een ander ….. TOP !!! Voor info Froukje 06- 10767736 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Of gewoon lekker chillen….. Waar het omgaat is leuk contact! En natuurlijk is iedereen welkom! Voor info: Fokelien: 341853 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Froukje: 342056 / 06 - 1076 7736 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mediteren op de maandag in de Mariakerk

In een wereld vol drukte, toeters, bellen en pings is het soms moeilijk om rustig door te kunnen ademen. Maar stilte kan helpen om tot rust te komen. Het kan helderheid geven in ons bestaan en ons dichter brengen bij de Bron. Het eerste deel van de avond praten we over de betekenis van stilte, meditatie en gebed. Daarna gaan we via eenvoudige lichaams- en ademhalingsoefeningen de stilte in. U bent van harte welkom, met of zonder meditatie ervaring. Data: 14 oktober, 28 oktober, 4 november, 18 november, 25 november. Tijd: 19.30 - 21.00 uur. Locatie: Mariakerk, Winsum. Opgave graag via het opgavestrookje.

Kleasterkuier in Jorwert op de woensdag

Iedere woensdagochtend is er om 09.30 uur een korte viering in de kerk in Jorwert, georganiseerd door Nijkleaster. Er is koffie of thee met kleasterkoeke. Daarna is er een wandeling rondom Jorwert die rond 12.30 uur afgesloten wordt met een zelf meegebrachte lunch. Stilte, bezinning en verbinding zijn de belangrijke thema's . U bent altijd welkom, ook als u alleen de viering mee wilt mee maken of als u niet aan de kleasterkuier mee kunt doen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Nijkleaster: www.nijkleaster.frl of bij ds. J. Hilverda.

Groeigroep

Op dinsdag 8 oktober hopen we weer te beginnen met de groeigroep; samen bezig zijn met de bijbel (Gods woord) en elkaar versterken in het geloof. We komen bij elkaar om 19:30 uur in de Anna Tsjerke. Iedereen is van harte welkom. U kunt zich aanmelden bij W. Grit. Telefoon: 342050 Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ook kunt u zich opgeven via het opgavestrookje, maar u mag ook op 8 oktober a.s. langskomen. Graag tot dan!
Gespreksgroep 30+
Voor jonge mensen vanaf een jaar of dertig die elkaar nu en dan ontmoeten om te spreken over wat hen bezighoudt. Gespreksonderwerpen zijn bijvoorbeeld: Opvoeding en traditie - wat geef ik door en wat laat ik los? Wat geloof ik zelf nog? Hoe kijk ik naar de toekomst van de wereld, het werk, mijn relaties? Het streven is om een keer in de maand bij elkaar te komen, bij een van de deelnemers thuis. Voor info: ds. Jurjen Hilverda of ds. Anja Donker-Kremer

Alpha
Bij Alpha krijgt iedereen de mogelijkheid om in circa en bijeenkomsten en een weekend op een ontspannen manier te ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. De cursus is laagdrempelig, leerzaam en ook gewoon leuk!
Meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd hebben Alpha gedaan. In Nederland waren dat er ruim 280.000. Alpha is gras. We beginnen met een gezamenlijke maaltijd (hier wordt een vrijwillige bijdrage voor gevraagd)
Bij voldoende deelname beginnen we met een nieuwe Alpha cursus. Hebt u nog vragen of wilt u zich opgeven, dan kan dit bij Froukje Beuckens (06-10767736) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kinderkerstfeest

Het is inmiddels al traditie. Het jaarlijkse gezamenlijke kinderkerstfeest. Het kinderkerstfeest is voor alle kinderen uit Winsum e.o. U kunt op eerste kerstdag vanaf 16.30 uur genieten van een mooie dienst met onder andere een musical voor en door kinderen. Verder gaan we samen zingen en is er wat lekkers. Deze dienst word georganiseerd door de gezamenlijke kindernevendiensten en de clubs. Voor vragen mag je/u altijd contact opnemen met Bontje 06-25157748 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sjong mar mei

Ook dit jaar hebben we weer verschillende gelegenheden om samen te zingen. De eerste in de reeks van drie is zondagmiddag 13 oktober 16.00 uur in de Anna tsjerke. Hier zullen we allemaal liederen uit de bundel van Johannes de Heer zingen onder begeleiding van Anne Aardema op het orgel. Dit is een samenkomst om naar uit te kijken.
De tweede bijeenkomst wordt georganiseerd voor alle inwoners van Winsum, Wjelsryp, Spannum, Baard, Easterlittens, Iens, Baaium en Tsjom. Dit is het inmiddels bekende Wintersjongen in de kerk van Baaium. Zondag 26 januari 2020 vanaf 10:00 uur hopen we allen weer bijeen te komen.
De derde in onze reeks Sjong mar mei is de Paaszangdienst. Deze is traditiegetrouw in samenwerking met het korps C.M.V. Oranje uit Spannum. Na de korte dienst wordt en een koffie concert gegeven waar alle aanwezigen kunnen genieten van het prachtige klanken van het korps. Maandag 13 april 2020 vanaf 10:00 willen wij u graag begroeten in de Anne Tsjerke.

Help, ik lees de Bijbel! Een introductiecursus
De Bijbel is een boek dat veel oproept, zowel positief als negatief. In deze cursus gaan we kijken naar de achtergronden en ontstaansgeschiedenis van dit meest verkochte (maar minst gelezen) boek. Wat doen de verhalen met ons, wat is van waarde, wat kunnen we met een gerust hart naast ons neerleggen, is er een rode draad te ontdekken? De data: 19 november, 10 december, 7 januari, 4 februari, 3 maart, 31 maart, steeds op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur. Locatie: Marialokaal, Winsum. Opgave graag via het opgavestrookje.

Elisabethbode

De Elisabeth bode wordt ook in onze dorpen uitgegeven. Uiteraard is het voor ons moeilijk in te schatten wie hier prijs op stelt om deze te ontvangen. De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Als er inwoners zijn in onze gemeente die ook een Elisabeth willen ontvangen dan kan men dit aangeven bij Froukje Faber 0517-341332 of voffDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aan de Elisabeth bode zijn geen abonnementskosten verbonden, maar om de verspreiding in stand te houden stellen wij een vrijwillige bijdrage zeer op prijs. U kunt uw bijdrage storten op bankrekening nummer: NL09RABO0371002583

Over bevrijding voor gebonden mensen
Ik hou wel van rijmwoorden, en daarom gebruik ik graag de drieslag: zonden, wonden, bonden. Drie woorden die elk een eigen werkelijkheid open leggen: die van de weg van vergeving (zonden), de weg van genezing (wonden) en de weg van bevrijding (bonden) Gebondenheid is dat we vast zien aan dingen, aan mensen, aan gedachten, aan patronen, en dat we daar maar niet van los kunnen komen. Gebondenheid is dat je verslaafd bent aan de goedkeuring van anderen, aan succes, aan geld, aan porno, aan bitterheid, aan haat, aan sombere gedachten. Gebondenheid is dat je daardoor beheerst wordt en dat je er niet meer los van kunt komen. Je er misschien zelfs aan vastklampt omdat het tenminste nog enig houvast geeft in het leven dat verder verward en onherbergzaam is. De avond is een uitnodiging om mee te gaan op een ontdekkingstocht, om mee terug te gaan naar de basis, naar de kern van geloven, de kern Jezus Christus kennen, de basis van leven met God.
Ds. Fraanje datum: donderdag 27 februari 2020 om 20:00 uur locatie: Anna Tsjerke

Liturgisch bloemschikken

Ook komend winterseizoen is er weer liturgisch bloemschikken. Dit wordt verzorgd door Fokelien Jonker. De eerste avond zal zijn op donderdag 12 december 2019 over het thema Advent/Kerst. En nog twee avonden in 2020, datum in overleg met de groep. Tijdens de bijeenkomsten is er een korte bezinning en uitleg over de schikking, daarna gaan we creatief aan de slag. De avonden zijn toegankelijk voor iedereen! I.v.m. het bestellen van materialen graag van te voren opgeven via het opgavestrookje. Met groet, Fokelien Jonker

Psalmen om mee te leven
Samen psalmen lezen is een prachtig en spannend avontuur. Hoewel de gedachten en gevoelens van de bekende en onbekende dichters soms vreemd en zelfs afstotend zijn, weten ze ook iets in ons te raken dat met ons hart, ons geloof en onze relatie met de Eeuwige te maken hee. Onbevangen, hard en eerlijk geven de psalmisten zich zelf in hun gebed. Van hun schat aan inzichten en ervaringen kunnen we nog steeds leren. De data: 13 januari, 27 januari, 10 februari, 24 februari, steeds op de maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur in het Marialokaal in Winsum. Opgave graag via het opgavestrookje.

Dagtocht naar Oost-Groningen

Op zaterdag 25 april 2020 gaan we voor de 2e keer een reis maken naar Oost-Groningen. Opnieuw worden we ontvangen door de Protestantse Gemeente Winschoten, in de oude middeleeuwse kerk op het Marktplein. Onder leiding van een stadsgids maken we een wandeling door het centrum waarin nog veel herinnerd aan de joodse bevolking die Winschoten ooit rijk was. Ook een tocht door het Groninger landschap met zijn monumentale boerderijen staat op het programma. Kosten: €45,- (reis, koffie, lunch). Opgave mogelijk via het opgavestrookje.

Kloosterweekend

Met een groep van maximaal 10 mensen gaan we - voor de 3e keer - een weekend naar het klooster. Van vrijdagmiddag 31 januari tot en met zondagmiddag 2 februari 2020 zijn we te gast bij de zusters Benedictinessen te Oosterhout. Een voorbereidende avond vindt plaats op 9 december. Opgave graag via het opgavestrookje.

Filmavonden

Fireproof vertelt het verhaal van brandweerman Caleb Holt en zijn vrouw Catherine. Caleb redt in zijn dagelijks leven regelmatig mensen en lee volgens de erecode van een brandweer team: laat nooit je partner achter! Maar waar zijn werk zo duidelijk is, is zijn privé leven in crisis. Het huwelijk van Caleb en Catherine kent grote spanningen omdat het paar geen tijd heeft voor elkaar. Onbegrip en egoïsme gaan hand in hand tot het grote woord klinkt: een scheiding wordt gepland. Een gesprek met zijn pas tot geloof gekomen vader doet Caleb besluiten om een uitdaging aan te gaan. 40 dagen lang gaat hij aan de hand van een boek ('The Love Dare') proberen zijn huwelijk te redden en te investeren in zijn relatie. Maar kan hem dat lukken met zijn andere verplichtingen?
locatie: Anna Tsjerke datum: Woensdag 8 januari 2020 om 19:30 uur

The Shack
De jongste dochter van Mack Phillips, Missy, wordt jdens een kampeervakane ontvoerd. In een verlaten hut in de wildernis van Oregon worden er aanwijzingen gevonden die erop duiden dat ze op brute wijze om het leven is gebracht.
Vier jaar later ontvangt Mack, die nog steeds in diepe rouw is, een opvallend briefje - schijnbaar van God - met de uitnodiging om opnieuw naar de hut te gaan en daar een weekend door te brengen. Tegen zijn gevoel in keert Mack terug naar de plek des onheils. Hij komt daar aan op een koude, winterse middag en stapt zijn grootste nachtmerrie binnen. Wat Mack in de hut vindt, verandert zijn leven volledig....
locatie: Anna Tsjerke datums: 16 januari 2020 (film) om 19:30 uur 23 januari 2020 (nabespreking) om 19:30 uur

Country Trailband

Zondagavond 9 februari 2020, komt de Country Trailband naar de Anna-Tsjerke, te Winsum, deze band speelt Gospel, Country, Glorieklokken en liederen van Johannes de Heer. In deze anderhalf uur durende dienst kan veel meegezongen worden en er wordt een korte meditae gedaan door één van de bandleden. Dit beloo een mooie en afwisselende avond te worden. Deze avond begint om 19.30 uur. Komt allen naar de Anna Tsjerke.


Wat zou jij voor de kerk/gemeente kunnen betekenen?
Wij als streekgemeente Lank Meamert zijn op zoek naar mensen die hun talenten voor de gemeente willen inzetten in wat voor dan vorm ook. Dat kan binnen of buiten de kerkenraad. Bedenk dat vele handen het werk lichter maken. Wij denken dan bijvoorbeeld aan diaconaal/pastoraal werk, jeugdwerk, speciale commissies voor eredienst en andere activiteiten, enz.
Ben je:
· Enthousiast
· Open
· Gesprekspartner
· Inzetbaar
· Vol nieuwe ideeën
· Bereid ons team/gemeente te versterken

Laat het ons weten. We horen graag van je.

Namens de kerkenraad Lank Meamert
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                          


VACATUREBANK
In de gemeente is er van alles te doen en te regelen. De kerkenraad is hier het hele jaar druk mee en zou best een paar extra handen kunnen gebruiken. Wij begrijpen dat niet iedereen in de kerkenraad wil of kan meedraaien, maar wellicht zijn er gemeenteleden te vinden die zich buiten de kerkenraad willen inzetten voor een specifieke taak of klus. Daarom vindt u hieronder een aantal vacatures voor dat soort werkzaamheden.

Leden liturgiecommissie
Vind je het leuk om mee te denken over de invulling van bijzondere diensten? Of zou je wel eens een vesperdienst, een Taizédienst of iets heel anders willen organiseren? Meld je dan aan om daar handen en voeten aan te geven. Onze predikant, de mensen uit de kerkenraad en de mensen van de cantorij denken graag met je mee.

Organisatie simmer- en wintersjongen en de kerstzangdienst in Winsum
In september en februari wordt elk jaar het simmer- en wintersjongen georganiseerd. Dit vindt afwisselend in de dorpen van Spannum, Winsum, Easterlittens, Baard, Baaium en Wjelsryp. Op kerstavond wordt traditioneel een kerstzangdienst gehouden in de Mariakerk van Winsum. Deze diensten worden altijd positief ontvangen en goed bezocht. Wij zijn op zoek naar gemeenteleden van Lank Meamert die mee willen helpen deze diensten te organiseren.

PR en communicatie
Ben jij jong van geest, creatief met multi media en beweeg je je vlot op de diverse sociale media? Dan zou jij misschien met ons mee willen denken en ons adviseren over hoe wij als gemeente op een moderne manier de verbinding kunnen zoeken met mensen binnen en buiten onze gemeente.
Voor meer informatie en opgave kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Even bellen kan ook: Annalies Woudstra (0517-342226) of Sietze Greidanus (0517-342329)