Tsjerkepaad 2024


06-07-2024

Engelentoer langs de kerken van Winsum, Easterlittens, Baard, Leons, Blessum, Boksum en Deinum.

De kerken van Winsum en Easterlittens zijn geopend op: 6 juli, 20 juli, 3 augustus, 17 augustus, 31 augustus en 14 sptember

Van 6 juli t/m 12 september is het voor de twintigste keer Tsjerkepaad. Alle zaterdagmiddagen staan dan in Friesland weer honderden kerken open en kan iedereen er in en uitlopen en genieten van al het moois dat al die vaak oude kerkinterieurs te bieden hebben.
 
Als oude dorpskerken van Winsum, Easterlittens, Baard, Leons, Blessum, Boksum en Deinum organiseren we tijdens Tsjerkepaad onder de titel Engelentoer een expositie met in elke kerk een aantal houten engelenbeelden van de Nederlands - Poolse kunstenares Ela Venbroek - Franczyk (1956).
Engelenbeelden vormen de laatste tien jaar een belangrijk aandeel in haar werk. "Het is mijn passie, mijn levenslust", zegt ze zelf.
 
Het is de vorm van het gekloofde hout dat bepaalt welke engel er verschijnt uit de dode stam of tak. Knoesten worden een arm of hand en uit de jaarringen kan zomaar de schoot van een vrouw tevoorschijn komen. Daarom werkt Ela nooit in opdracht. "Je weet immers nooit wat het hout doet."
Haar beelden raken mensen. Ze vertelt het verhaal van een jongen die zijn moeder verloren had en troost vond bij de engel Eenzaamheid. "Hij hield haar vast om niet meer los te laten."
Haar engelen vinden hun weg door heel Nederland en daarbuiten. Dat haar beelden mensen troost kunnen geven, geeft haar enorm veel voldoening. Soms geeft ze een beeld weg. "In je laatste jas zitten toch geen zakken", relativeert ze. "Het gaat in dit leven om wat je geeft, niet om wat je neemt."
 
De afgelopen jaren exposeerde ze o.a. in de Lebuïnuskerk in Deventer, de Walburgkerk in Zutphen, de Dom van Utrecht, de Bavo in Haarlem en de Grote Kerk in Leeuwarden. Ze vindt het prachtig nu een keer in zeven kleine en intieme dorpskerken te kunnen exposeren.
 
Langs de kerken zetten we een aantal wandel en fietsrondjes uit.
Die kunt u vinden op www.zevenkerken.nl. Daar vindt u ook alle verdere informatie.
 
 

Terug naar overzicht

Copyright 2024: Lankmeamert Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl