Liturgische schikking 3e Advent


11-12-2022

Symbolische bloemschikking Advent en Kerst 2022
Tijdens Advent krijgt het jaarthema het accent van Gods nabijheid:
Hij komt ons nabij en nodigt ons in zijn nabijheid. Het gaat daarbij om méér dan de 'letterlijke' tafel: de nadruk ligt op de gemeenschap, op je gezien weten en mee mogen doen in de beweging van God en de Geest, die zichtbaar werd in Jezus. Er is plek voor iedereen, God komt iedereen nabij en iedereen mag zich genodigd weten in Gods nabijheid - niemand uitgezonderd. Deze tafel is gekozen als uitgangspunt voor de symbolische schikkingen voor Advent en Kerst 2022
 
 

3e Advent
Lezen Jozua 6:22-25, Matteüs 1:5
 
Door het werk van Rachab bevindt ze zich aan de rand van Jericho’s samenleving.
’s Nachts hoort ze verhalen van mannen die rillen van angst voor de God van Israël die met zijn machtige wonderen zijn volk telkens bevrijdt (Jozua 2). Bij haar wakkert dat juist een verlangen aan naar een nieuw leven: naar vergeving en bevrijding van haar eigen situatie waarin schuld en schaamte haar gevangen houdt. Vanuit die hoop kiest ze ervoor de twee Israëlitische spionnen via een rood koord de stad uit te helpen. Ze smeekt eerst wel af dat ze in ruil daarvoor met haar hele familie gered wordt. Jozua lost die gelofte in. Zo wordt ook zij deel van die lijn van vrouwen die naar Jezus, de eeuwige Redder, leidt. Rachab werd door Jozua gespaard, samen met haar hele familie.
 
Schikking: We gebruiken vandaag, malusappeltjes en hulsbessen. De rode kleur van deze vruchten verwijzen naar de rode koord dat Rachab uit haar raam hing. Rood is de kleur van liefde, van gevaar en van pijn.
Vleugeltjes van de es, staan symbool voor het verlaten van haar (Rachab) oude leven en het begin van een nieuw leven.
 
Verbonden met het rode koord
vruchten van ware liefde
te vinden in vrijheid.

 
 

Terug naar overzicht

Copyright 2023: Lankmeamert Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl