Concert BACH!


20-11-2022

In de St. Margrytkerk van Easterlittens, staat een prachtig orgel, dat in 1867 gebouwd werd door de orgelbouwer Hardorff. Op zondag 20 november 2022, om 16.00 uur, is de aangename klank van dit orgel te beluisteren in het concert BACH!

Het orgel wordt bespeeld door organist Simon Bouma, die een bijzondere band heeft met de kerk van Easterlittens, omdat hij ruim 12 jaar cantor is geweest binnen de streekgemeente Lank Meamert (Winsum, Easterlittens en Baard).
In BACH! speelt Simon samen met celliste Judith Oost.
‘BACH!’ is een ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: de cello en het orgel.
De beide instrumenten gaan met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin de wereldlijke en geestelijke muziek van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinkt.
Er worden orgelkoralen gespeeld in een bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord (op cello en orgel), delen uit de solosuites voor cello en preludes en een fuga voor orgel solo.
 
Het verhaal dat vanuit deze werken ontstaat, laat de mens horen in al zijn kwetsbaarheid. Met verschillende, voor iedere luisteraar herkenbare, gemoedstoestanden. Daartegenover staan grote, nauwelijks te bevatten begrippen, zoals de dood, de eeuwigheid en de Heilige Drievuldigheid. Bach wist ze in zijn orgelcomposities te verklanken en dichter bij ons voorstellingsvermogen te brengen.
 
‘BACH!’ is vanuit nieuwsgierigheid ontstaan. Simon en Judith zien er naar uit om de ontdekkingen die zij deden, met de luisteraars te delen!
Het duo werkt sinds 2018 samen en heeft als doel om de zeldzame combinatie van cello en orgel onder de aandacht te brengen. Het orgel, met zijn grote rijkdom aan klankkleuren, biedt in samenklank met de cello als vertellend melodie-instrument, oneindig veel mogelijkheden om ontroerende en fantasievolle muzikale verhalen te laten ontstaan!
 
Kaartverkoop: voor aanvang bij de kerk. Entree: 15,- inclusief koffie en wat lekkers.
Gelieve contant te betalen.
Meer informatie: www.barrevoet.nl
Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Leeuwarden en gerealiseerd in samenwerking met de betrokkenen van de St. Margrytkerk in Easterlittens.
 
 

Terug naar overzicht

Copyright 2024: Lankmeamert Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl